Bevrijding

Al een tijd had ik geen energie om te loggen. Mijn werk slurpte veel energie, zelfvertrouwen en aanverwanten op.

Maar enige tijd geleden heb ik mijn baan opgezegd en zo langzamerhand begin ik de bevrijding ervan meer te voelen.

Nu moet ik bijvoorbeeld nog maar negen dagen werken. En dus nog maar negen dagen me (steeds minder) ergeren aan ondoordachte beslissingen van de directie.

“We hebben een nieuw verzuimprotocol! Kijk eens, wel 50 pagina’s dik! Goed he? Wat zeg je? Communiceren aan de medewerkers? Daar hebben jullie een punt zeg, daar hebben we nog helemaal niet over nagedacht!” Of:  de meeste managers hebben een te grote span of control. We hebben een goed idee! We hebben een nieuwe regel: jouw 50 medewerkers hoeven nu nog maar één keer in de vier jaar een functioneringsgesprek! Of de OR er van af weet? Ja, die zijn het er VOLLEDIG mee eens? Wat? Jullie hebben ze afgelopen dinsdag gesproken en ze wisten er niets van? Oh, dan moeten we het nog eens nakijken.”  Nog een voorbeeld: “we maken nieuwe taakfunctieomschrijvingen (TFO’s) voor de zorggroepmanagers. Ze delegeren nu teveel aan de zorgcoördinatoren, maar ze staan nu te ver van de cliënten af. Dus in die nieuwe TFO’s zetten we dat ze de intakegesprekken met de cliënten moeten gaan doen. Wat zeg je, je hebt 159 cliënten? En zo ongeveer 15 nieuwe cliënten per week in zorg? tja, daar zeg je eens wat… maar ja, je hoeft nu in ieder geval maar één keer in de vier jaar functioneringsgesprekken te doen, dus dat scheelt toch weer, he??”

Ook hoef ik me nog maar negen dagen te ergeren aan sommige medewerkers. “Ik heb nog heel veel vakantiedagen staan en ik moet in juni, juli en augustus vrij hebben. Ik ben te laat met de aanvraag? En ik vraag een te lange periode aan achter elkaar? IK HEB ER GEWOON RECHT OP! Mijn collega wil in die periode best een dagje extra voor mij werken, die vindt het zielig voor mij als ik niet op vakantie kan. Wat zeg je? Één dagje vangt geen 36 uur vakantie op?” Of: “Ik wil een manager die mij vertelt wat ik moet doen! Hoe bedoel je, ik heb een niveau 3 opleiding waarin ik heb geleerd wat mijn taken en verantwoordelijkheden zijn? Niets mee te maken, je bent een slappe leidinggevende, je moet mij dagelijks vertellen wat ik moet doen. Ik wil een sturende manager.”

Bevrijding. Inderdaad, pas na 5 mei kan ik het zo zoetjes aan gaan proeven.

En een potentieel nieuwe werkgever staat alweer te trappelen.

2 gedachten over “Bevrijding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.