Bomen

Een tijdje geleden was het openbaar groen in mijn leefomgeving al onderwerp voor een postje.

Nu zijn er een stel monumentale bomen in het geding. Aan de gracht waar ik woon zijn een aantal jaar geleden aan de ene kant van de gracht alle exemplaren geveld, en een stel zielige, voor bomen doorgaande, twijgen teruggeplaatst.

Nu wil de Gemeente de bomen aan de andere kant van de gracht ombrengen. Een presentatie hierover kregen we al een jaar terug in het buurthuis. Omdat een gebouw aan de gracht moet worden verbouwd tot appartementen Omdat de kademuur zo slecht is, moet deze worden vervangen/gerestaureerd. Tijdens deze presentatie werden enkele foto’s van de slechte kademuur getoond. En de bomen zouden ziek zijn, dat was al door twee onafhankelijke experts aangetoond. Dus moeten dan maar weg. Protesten, geuit door de hele buurt, hielpen geen moedertje lief. Op alles was een antwoord en reden om de bomen te vellen.

Ook een groot binnenstadsoverleg met de wethouders erbij, mocht niet baten. Beetje zenuwachtig protesteerde ik en plein publiek hier weer tegen deze kap. Applaus en bijval van de goegemeente, echter niet van de Gemeente. Wel werd hier toegegeven dat de bomen toch niet ziek zijn. Nee, dat vertelde een kennis, welke hovenier en bomenkweker is, ook al. Overigens vertelde een brandweerduiker mij laatst ook dat de kademuur er onder water echt niet zo slecht uitziet, maar ja, dat is ook geen expert in kademuren.
Gelukkig zijn nu ook Monumentenbehoud en de Vereniging Oude Stad in actie gekomen. Maar deze hebben de juiste procedure niet gevolgd! Juist, de Gemeente heeft weer een maas in het net ontdekt! Ik citeer uit het verenigingsblad Oude Stad: “Het college heeft ons bezwaarschrift tegen de voorgenomen kap van de monumentale zilveresdoorns ongegrond verklaard, omdat we geen bezwaarschrift hebben ingediend hadden tegen het verwijderen van de bomen van de monumentenlijst en de planologische procedure. Daarnaast had de vereniging alleen bezwaar gemaakt maar géén bezwaar ingebracht bij de Hoor- en Adviescommissie (….) De HAC heeft gesteld dat de herplantplicht beter omgeschreven moet worden. Er komen nu 10 platanen met een stamdiameter van minimaal 25 centimeter.”

Jaaaaaaaaaa… en zijn dat nu niet net die bomen die grote, alles omwoelende wortels hebben, zodat de appartementen na 10 jaar nog verder uitgebreid en vernieuwd kunnen worden de kademuur na 10 jaar weer gerestaureerd moet worden?

Regeren is vooruitzien, he? En appartementen leveren natuurlijk ook meer geld op dan een stel mooie bomen.

1 gedachte op “Bomen

  1. CaptKRik

    echt fijn groen beleid in de Gemeente Hoorn. Bij ons in de buurt zijn ook een hele hoop mooie grote bomen vervangen door kleintjes…. Als ik kleine bomen wil, ga ik wel in ALMERE wonen! Of in de Kersenboogerd… Bah! Tis jammer dat je niet aan de bierkade woont, dan kon je der nog tegen vechten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.