Duiken als… de brandweer!

Een paar weken geleden alweer stond er langs “mijn” gracht een brandweerwagen. En, bij nadere bestudering, er lagen brandweermensen ín de gracht. Sensatiebelust als ik ben, ging ik ze even interviewen. En foto’s maken. Die log ik later, want in allerijl had ik de focus niet goed ingesteld en stond de camera nog in nachtstand… Vooral veel foto’s in “actie” dus. Het blijkt dat je als huis tuin en keuken duiker, zelfs als je ook buiten huis wel eens duikt overigens, niet zomaar brandweerduiker wordt. En zelfs als je het dan bent, zijn er ook nog vrij strenge regels waar je je aan moet houden zodat je brandweerduiker blijft. Het bleek het brandweerduikersteam van een klein dorpje in de buurt te zijn. En Fokke was best bereid om te praten, want die had niet zo’n zin om te duiken. Die bleef de standby duiker. Je moet, zo vertelde hij, eerst de basis brandweer opleiding brandwacht klasse twee hebben behaald. Hierna ga je dan het opleidingstraject brandweerduiker in. Deze opleiding wordt alleen gegeven binnen de brandweer zelf. De opleiding bestaat uit drie delen:

* Theoretisch deel duikmedische begeleiding en tactiek van het brandweerduiken

* Praktisch deel brandweerduiker I in het zwembad

* Praktisch deel brandweerduiker II in het buitenwater

Heb je dit eenmaal in je zak, dan moet je zorgen dat je elk jaar 300 duikminuten bij elkaar sprokkelt. Da’s dus nog buiten het uitrukken voor ongevallen om. En de oefeningen voor brandwacht zijn ook niet mis. Daarom lagen de jongens die zondagochtend ook te water. En dan is het dus niet alleen even duiken, maar de hele rataplan moet mee. Dat betekent: waterongevallenwagen, de duiker, een standby-duiker, een duikploegleider, opstapper/seinlijnhouder, een chauffeur, een trapje, lijnen etc. etc. Voor je dat allemaal bij elkaar hebt…. Op zich is het water in de gracht helder, soms hebben ze wel eens 4 meter zicht! En er zit ook veel vis. Maar dat wist ik al, want in dezelfde gracht worden 1 x in de maand viswedstrijden gehouden en die mannen halen heel wat naar boven. Maar dat terzijde. Wat me verder opviel, is dat ze echt kwaliteitspakken aanhadden. Maar ’t is wel delen met de pakken, want niet iedereen heeft een persoonlijk pak. Daarnaast liepen ze gewoon in de rondte met heel kleine vinntjes aan. Logisch, vertelde Fokke mij, want in een noodgeval ga je echt niet achteruitlopen, bovendien hoef je meestal geen hele einden te zwemmen en red je het dan makkelijk met kleinere vinnen. Een bijzonder mooie uitvinding vond ik het krukje van de stand by duiker, hieraan is een extra zitje bevestigd voor je duikcilinder. Handige jongens, die brandweerduikers. Ook handig: ze hebben onderwatercommunicatie materiaal! Doordat er gebruik gemaakt wordt van volgelaatsmaskers kan dit mogelijk gemaakt worden. Kun je lekker kletsen! Nou ja, er zijn misschien genoeg duikers die juist voor de stilte het water inspringen. En waar worden ze nu het meest voor gevraagd: te water geraakte voertuigen, soms nog met mensen, levend of niet, erin. Dus vaak in prutsloten duiken en zeker niet dieper dan een meter of twee, drie. Slecht zicht maakt niet uit, naast brute lampen ook veel op gevoel werken.

In ieder geval: ik ga “mijn” grachtje van de zomer eens uitproberen.

Links:

Nederlandse Brandweer Nederlandse vereniging voor brandweerzorg en rampenbestrijding Nederlands Bureau Brandweerexamens Die is leuk ja, ik heb meteen even een oefentoets gedaan: meer dan de helft goed!

Van de 22 vragen had ik: Goed: 12 Gedeeltelijk goed: 6 Fout: 4 Onbeantwoord: 0 Niet beoordeeld: 0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.