Zonder de Boompjes

Nog even een update wat betreft de bomen aan de overzijde. Een jaar geleden zijn er tien monumentale bomen aan de kade gekapt. Via een slinkse constructie heeft de gemeente de monumentale bescherming ervan weg kunnen nemen en deze mooie bomen gekapt. Allerlei toezeggingen zijn gedaan, nadat het actiecomité Zonder de Boompjes met een grote groep mensen op het gemeentehuis een hele lijst met handtekeningen heeft aangeboden aan de burgemeester.

En, zoals eigenlijk al te verwachten was, is er van deze toezeggingen niets terecht gekomen. Zes bomen in plaats van de beloofde tien. Ook is er niet geluisterd naar adviezen van het comité om te zorgen dat de bomen die teruggeplaatst werden in een zo goed mogelijk milieu te laten groeien. Door onder het fietspad bijvoorbeeld een speciaal gaas te spannen, hoeven de bomen niet in een klein boomgat gezet te worden en op die manier kunnen volwassen bomen geplant worden in plaats van kleine jonge boompjes.

Mijn woede, onmacht en verdriet werd weer even opgerakeld nadat ik het kwartaalblad van de Vereniging Oude Stad las. Het heeft soms geen zin om je stem als burger te laten horen, de gemeente doet toch wat zij wil.

Ook niet verbazingwekkend dat er na twee weken nog geen antwoord is gekomen op mijn mail aan de wethouder.

Geachte mevrouw de Wethouder,

Sinds enige tijd onderhouden mijn buren en ik de bloembak op hoek van onze straat, met wisselende tevredenheid. We zijn eigenlijk toe aan een andere oplossing, mede ook omdat we de bak zelf gruwelijk lelijk vinden en daar helpt geen enkele mooie bloem of plant tegen.

Aanleiding tot het idee van de andere oplossing:
Het kappen van de bomen aan de weeshuistuinkant van de gracht waar wij op uitkijken, hebben wij met lede ogen aan moeten zien. Helaas zijn er minder bomen teruggeplaatst (zes ipv tien!) dan in eerste instantie was afgesproken. De reden daarvan is mij tot op heden nog onduidelijk. Een bevriende hovenier vertelde mij namelijk dat zijn visie is dat er makkelijk nog bomen tussen geplaatst kunnen worden zonder problemen. Er zijn er nu vier te weinig teruggeplant en daardoor verliezen we hier in de buurt toch een stuk groen.
Ons idee is dat we dat stuk groen terug kunnen krijgen en wel op de plek van de bloembak.
Graag willen we hier een parasolplataan, zoals je wel vaker ziet op franse dorpspleinen.
Naast groen creëer je hiermee ook een stuk meer aankleding van deze hoek van de buurt en compenseren we ook het zeer grote verlies van de bomen aan de overkant.

Bijgevoegd zijn enkele afbeeldingen van deze soort boom.
We horen graag uw ideeën en mogelijk positief antwoord op ons voorstel.

Met vriendelijke groet,

Mavrtje

2 gedachten over “Zonder de Boompjes

  1. Jesca

    Frustrerend! Dat je niet altijd je gelijk krijgt, kan gebeuren, maar laat ze daar dan een toelichting op geven! Ik hoop dat jullie je parasolplataan krijgen. Wie weet, als je vriendelijk blijft volharden. Probeer te achterhalen wat de belangen van de gemeente of (beter) de wethouder zijn. En vraag je bevriende hovenier of je kunt aanbieden zelf de boom te onderhouden. Dat laatste heeft hier ooit geholpen toen de buurt knotwilgen langs de sloot wilde in plaats van populieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.