Ongeschreven regels

Hierbij een vraag aan u namens Frits die een fotoserie ervan wil maken, naar allerlei ongeschreven regels die in Nederland gelden. Ons landje is al vol met geschreven regels en wetten, maar voor nieuwe nederlanders is het raar om te ontdekken dat die ongeschreven regels er zijn.

Je hebt vaak zelf zo’n blinde vlek voor die ongeschreven regels. Ze zijn zo vanzelfsprekend.
Voorbeelden van zulke regels in het buitenland kan ik zo opnoemen. Een kennis die geemigreerd is naar Griekenland kan er een boek mee vullen.
In Griekenland namelijk, is het “not done” om naar buiten te gaan met nat haar. Je hebt vast net gevreeen en bent daarna gaan douchen. En het feit dat je dat zo ongegeneerd laat zien aan de buitenwereld, getuigt van gebrek aan respect.
Als je in een Grieks hotel verblijft en de airco is stuk, dan ga je naar de receptie en vraag je om hulp bij de airco, want je begrijpt niet hoe hij werkt. De hotelier kan op die manier nog verbloemen dat het kreng stuk is. Als je zegt dat hij stuk is, beledig je de hotelier van nalatigheid.
Als je in een Griekse winkel werkt en er staat een rij, dan kijk je de mensen in de rij niet aan. Zeker zeg je niet: “heeft u nog even geduld”, want op die manier laat je blijken dat de klant waarmee je bezig bent veeeel belangrijker is dan zij, een overduidelijk teken van gebrek aan respect. Op het moment dat die anderen dan aan de beurt zijn, kun je namelijk verrast reageren, iets in de trant van: “goh, bent u er ook, nou, blij om u te mogen helpen”.
Een paar voorbeelden van Nederlandse ongeschreven regels:
– De Nederlandse koektrommel gaat alleen tijdens koffietijd open en je mag er maar 1, hooguit twee keer uit pakken.
– Als de gastvrouw begint met koken, word je als gast geacht om op te stappen, tenzij je van tevoren gevraagd bent om te blijven eten.
– Je blijft zeker niet tot midden in de nacht plakken als je op bezoek bent.
– Op verjaardagen geef je alle aanwezigen een hand en stelt je voor.
– Als er weinig plaatsen in tram, bus of metro zijn, sta je op voor ouderen die instappen. Als er voldoende plaatsen zijn, hoeft dat niet.

Heeft u er meer? Reageert u dan maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.